Skip to content

Rezultati

Full 1
16
teže zapošljivih žena zaposleno na poslovima pružanja potpore i podrške starijim osobama i/ili osobama u nepovoljnom položaju
Full 2
6
mjesečna usluga potpore i podrške pružena za najmanje 6 starijih i/ili nemoćnih osoba od strane pripadnice ciljane skupine
Full 3
97
krajnjih korisnika (35 muškaraca i 62 žene) su primili uslugu pomoći i podrške u kućanstvu tijekom 6 mjeseci
Full 4
540
paketa osnovnih kućanskih i higijenskih potrepština podijeljeno krajnjim korisnicima od veljače do srpnja 2023.
PlayPause
previous arrow
next arrow

Projekt 3P – Pratiteljice, Pomoćnice, Prijateljice II omogućio je zapošljavanje 16 teže zapošljivih žena s područja Splitsko-dalmatinske županije čime se povećala stopa zaposlenosti žena te umanjio njihov rizik od siromaštva. Istovremeno je postignuta socijalna uključenost 97 starijih i nemoćnih osoba s područja Splita, Kaštela, Solina, Omiša i otoka Hvara (u gradovima Hvar i Stari Grad) poboljšanjem kvalitete njihova života kroz primanje usluge pomoći u kući uz podjelu ukupno 540 paketa higijenskih potrepština i sredstava za čišćenje u periodu od 6 mjeseci.

Osobama s invaliditetom i starijim osobama pogođenim rizikom od siromaštva i socijalne isključenosti omogućen je pristup socijalnim uslugama u lokalnoj zajednici s posebnim naglaskom na ruralna područja i otok Hvar. S druge strane, projektnim aktivnostima umanjeni su problemi dugotrajno nezaposlenih žena u nepovoljnom položaju: njihova zapošljivost na projektu utjecala je na poboljšavanje njihova materijalnog statusa te povećanja interesa za sudjelovanjem u volonterskim i ostalim aktivnostima u lokalnim zajednicama.

Po isteku ugovora o radu i završetkom projekta 3P – Pratiteljice, Pomoćnice, Prijateljice II, dvije gerontodomaćice nastavljaju volonterski obilaziti svoje korisnike, dok je jedna gerontodomaćica u udruzi zaposlena na novom radnom mjestu Videće pratiteljice za slijepe osobe na projektu financiranom od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Svi navedeni rezultati pozitivno su utjecali na sudionike i krajnje korisnike projektnih aktivnosti. Pripadnice ciljne skupine postale su konkurentnije na tržištu rada i stekle su vrijedno radno iskustvo rada s osobama s invaliditetom i starijim osobama. Krajnji korisnici na projektu dobili su prijeko potrebnu pomoć u obavljanju kućanskih poslova koje sami nisu u mogućnosti obavljati. Nakon 6 mjeseci rada na projektu stvorila su se prava prijateljstva, a usluga u smanjenom obujmu se i dalje nastavlja zahvaljujući pojedinim domaćicama koje su postale volonterke u udruzi čime su uspješno ostvareni opći i specifični ciljevi poziva Zaželi – program zapošljavanje žena – faza III.

 

Kontakt osoba za više informacija o projektu:
Renata Busatto
Email: renata_busatto@udrugaslijepih.hr
Tel.: 021/483-655

Web stranice za više informacija o EU fondovima:
www.strukturnifondovi.hr
http://www.esf.hr/operativni-program/

Korisnik bespovratnih sredstava:
Županijska udruga slijepih Split
Zagrebačka 17
21000 Split

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj internetske stranice isključiva je odgovornost Županijske udruge slijepih Split.